Ч Районен съд - Чепеларе
епеларе
 Бързи 
Връзки
Ok
Начало
=
Начална страница
ГРАФИК НА ЗАСЕДАНИЯТА
ПОСТАНОВЕНИ СЪДЕБНИ АКТОВЕ
СПРАВКА ПРИЗОВКИ
ОБРАЗЦИ
ЕДИНЕН ПОРТАЛ ЗА ЕЛЕКТРОННО ПРАВОСЪДИЕ
ПРЕССЪОБЩЕНИЯ
КОНТАКТИ
ОБЯВИ ЗА РАБОТА
=
ИНФОРМАЦИЯ
ПРОФИЛ НА КУПУВАЧА
За Чепеларе
Общини / Кметства
Съдебен район Смолян
 За Чепеларе  
 град Чепеларе

Чепеларе е малко курортно градче с около 9 000 човека. Чепеларе е градът с най-голяма надморска височина в България – 1100 метра. В последните няколко години той се утвърждава като един от водещите ски-курортни центрове в България. Чепеларе отстои на 9 км и на 20 км северно, съответно от Пампорово и Смолян, както и на 245 км. югоизточно от столицата София. Отвсякъде градът е заобиколен от красиви вековни смърчови и борови гори и поляни. Река Чепеларска пресича града събирайки водите на Янчовата, Камбурската и Сивковската река. През града минава основната пътна артерия на Родопите – шосето Пловдив-Смолян.

В миналото хората са се занимавали основно със скотовъдство. Лятото стадата пасели в околните пасища на Чепеларе, а през зимата овчарите ги подкарвали към Беломорието. След съединението на Княжество България с Източна Румелия границата с Турция била затворена. Било невъзможно да се стигне до Беломорието. Тогава чепеларци изклали голяма част от добитъка си и били принудени да посегнат на гората, за да осигурят пасища за останалите си животни. През периода 1879-1886г. в околностите на Чепеларе били унищожени над 30 000 декара иглолистни гори. Това е най-голямото унищожаване на гори в историята на Родопите.

Днес градът залага на туризма, дърводобива и дървообработка. Екологично чистата природа, планинският релеф и дългата зима са изключителна предпоставка за развитието на ски-туризма В края на града, в посока Пампорово се намира ски-пистата “Мечи чал” с въжена четириседалкова линия с капацитет 2000 души на час. Пистата е дълга почти 6 км. – най-дългата писта за ски алпийски дисциплини в България. Като цяло спортният център в Чепеларе разполага с 20км писти с различна трудност, включително и специална писта за сноуборд. Всички трасета имат безплатна безжична интернет връзка. Функционира система за изкуствен сняг. На платото на крайната станция на лифта – до върха “Мечи чал” (1873м.) са монтирани мини скивлекчета, които са подходящи за начинаещи скиори и сноубордисти. Около града е изградена писта за ски-бягане и биатлон. Ски е практикуван от почти всички чепеларци. Градът има дълги традиции в зимните спортове и почти във всеки национален отбор на България в зимните спортове има представители на град Чепеларе. До преди няколко години тук се намираше най-доброто, за зимни спортове, спортно училище в България. Безспорният връх на Чепеларе и България в белите спортове бе на 9 февруари 1998г. в Нагано (Япония) на Зимните олимпийски игри. Родената в Чепеларе състезателка по биатлон Екатерина Дафовска, спечели по безапелационен начин титлата в дисциплината 15 км. биатлон.

В града има три големи хотела, както и десетки уютни малки семейни хотелчета и квартири, множество ресторанти и механи предлагащи вкусни родопски гозби. В града, покрай пистата “Мечи Чал” и в хотелите, има ски- гардероби, които предлагат ски, сноуборд и шейни. На пистата “Мечи Чал” редовно се провеждат републикански и международни състезания по сноуборд и ски. Чепеларския сноуборд клуб “Орион” е един от водещите в България.

През лятото Чепеларе също е привликателно място за туристите. Много удобен изходен пункт за туристически преходи из Западните Родопи – Рожен, Хайдушки поляни, Кръстова гора, Пампорово, Широка Лъка, Чудните мостове и др. В града работи единствения завод за ски и сноуборд оборудване на Балканите –“Орион”. Фирмата произвежда висококачествени ски и сноуборд –“Орион”, продавани в Западна Европа и Япония. По лиценз с фирмата “Atomic”, ски- заводите в Чепеларе произвеждат ски с тази марка. “Орион” разполага с фирмен магазин до завода, в който могат да се намерят всички негови продукти, както и ски- и сноуборд оборудване на други известни фирми. В Чепеларе се намира и единственият в България музей на пещерите. В него са изложени документи, снимки и скални образувания от родопския карст. Музеят е истински храм за запалените пещерняци.

4850 гр. Чепеларе, ул. Беломорска 48; тел., факс (03051) 2127  
USAID Тази Интернет страница е създадена с подкрепата на Инициатива за укрепване на съдебната система на ААМР